Як запобігти виникненню карієсу у дітей?

Карієс у дітей – поширена проблема, яку можна попередити завдяки правильній гігієні, харчуванню та відповідним засобам догляду

Карієс – найпоширеніша хвороба ротової порожнини, а також головна причина випадіння зубів у дитячому віці.

В Іспанії кожна третя дитина у віці до 6 років має карієс. Ця ситуація погіршується з віком, понад 90% дорослих страждають від карієсу. Якщо у дитини є карієс молочних зубів, то, найімовірніше, буде багато зруйнованих постійних зубів у дорослому віці.

Загалом процес йде так: бактерії, що знаходяться у зубному нальоті, живляться вуглеводами та продукують кислоти, які спричиняють демінералізацію (ослаблення) емалі. Якщо це відбувається протягом тривалого часу, може початися руйнування зубів – карієс.

Карієс з’являється внаслідок дії таких основних 4 факторів: мікроорганізми, поживне середовище (цукор/вуглеводи), час, а також організм людини (поверхня зубів, кількість та якість слини для захисту від карієсу, тощо). Виникненню карієсу можна запобігти шляхом боротьби з його причинами, зокрема поживним середовищем та мікроорганізмами.

КОНТРОЛЬ МІКРООРГАНІЗМІВ

Головний мікроорганізм, що відповідає за руйнування зубів, називається Streptococcus mutans (Стрептококк мутанс або ще скорочено: S. mutans). Цієї бактерії у ротовій порожнині новонароджених немає. Streptococcus mutans переважно передається дітям від батьків разом зі слиною.

Щоб запобігти передачі бактерії S. mutans, необхідно дотримуватися таких правил: не куштувати дитячу їжу ложкою дитини, не дмухати на дитячу їжу (щоб остудити), не облизувати дитячу соску.

Більшість людей мають цю бактерію, найкращий спосіб її позбутися – гігієна порожнини рота. Чистити зуби необхідно з моменту появи першого зуба. Використання зубної пасти зі вмістом фториду з концентрацією відповідно до віку зміцнює емаль та робить її стійкою до руйнування (це ФАКТОР ОРГАНІЗМУ).

КОНТРОЛЬ ПОЖИВНОГО СЕРЕДОВИЩА ДЛЯ БАКТЕРІЙ

Вуглеводи – це поживне середовище для бактерій, які виробляють кислоти. Чим простіші вуглеводи, тим більший їхній руйнівний вплив (вища карієсогенність), оскільки бактеріям потрібно менше часу й енергії для їх перетворення. А от складні вуглеводи, як макарони або рис, потребують більше часу та енергії, щоб перетворитися на кислоти, а це означає, що вони менш карієсогенні.

Важливо обмежити кількість та, насамперед, частоту вживання вуглеводів. Щоразу, коли вуглеводи попадають у порожнину рота і залишаються на зубах, бактерії можуть метаболізувати їх, утворюючи кислоти, що викликає демінералізацію емалі. Тому, чим частіше вживаються прості вуглеводи, тим довше триває демінералізація, і тим вищий ризик руйнування зубів.

Знаючи про наслідки споживання вуглеводів, необхідно дотримуватися певних правил:

  •  Не залишайте дитину на ніч у ліжечку з пляшкою з чимось, крім води.
  •  Не вмочуйте дитячу соску у солодке.
  •  Уникайте годування дитини між їжею, звертайте увагу на кількість їжі з «прихованим» цукром (шинка, макарони, картопля тощо).
  •  Чистіть щіткою ясна та зуби після кожного вживання їжі, видаліть залишки їжі настільки швидко, наскільки це можливо.

Гігієна ротової порожнини має важливу роль у профілактиці дитячого карієсу і досягається виконанням трьох пунктів:

  •  Видалення мікроорганізмів, що спричиняють карієс.
  •  Видалення залишків вуглеводів з рота після кожного вживання їжі.
  •  Зміцнення емалі для її більшої стійкості до карієсу.

Лінійка VITIS:

  • VITIS baby дитяча щітка та VITIS baby гель-мазь із заспокійливою дією,
  • VITIS kids дитяча щітка та VITIS kids гель-паста,
  • VITIS junior зубна щітка та VITIS junior гель-паста,
  • а також засоби для полоскання ротової порожнини

– це рішення, адаптовані до кожного періоду розвитку дитячого організму, оскільки у кожному віці має бути відповідний догляд.

Стаття написана з використанням матеріалів компанії DENTAID.

Продукція

VITIS BABY зубна щітка

VITIS BABY гель

VITIS KIDS зубна щітка + паста-гель

VITIS JUNIOR паста-гель

Всі статті